sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Parisuhteellista

Kaikkihan me tiedämme, että lapsen tulo mullistaa parisuhteen ja siinä rytäkässä pitää muistaa ottaa omaa aikaa miehenä ja vaimona ettei tuo uusi äidin tai isän rooli vie mennessään ja tuhoa parisuhdetta. Tätä miettiessä luetaan iltapäivälehdistä ja ehkä joistain blogeistakin että hei, tiesin sen kyllä mutten tehnyt asialle mitään, ja melkein tuli avioero, mutta sitten pistin palikat järjestykseen ja kävin lemmenlomalla ja nyt taas sukat pyörii jaloissa kun ollaan niin rakastuneita ja seksiäkin tekee tosi paljon mieli kolmen tunnin yöunista huolimatta.

Nämä pähkäilyt täyttävät omankin mieleni. Tiedän ja myös tunnistan tämän tilanteen elämässäni. Lapset vievät tosi paljon aikaa ja energiaa, ja heidän hyvinvointinsa on etusijalla. Jossain välissä pitäisi itse yrittää nukkua, ja muut pakolliset kotityöt kuten suihkussakäynti, ruoanlaitto, siivous yms. hoidetaan rimaa hipoen. Toisin sanoen kotona on aina epäsiistiä, ainakin johonkin entiseen elämään verrattuna, itse olen vähintään homssuinen ellen jopa suohirviön näköinen ja omat harrastukset rajoittuvat lehtien selailuun, someen ja kaikenkarvaisiin mammatapaamisiin. Ihan oikeasti en ole ollut kampaajalla puoleen vuoteen (pitkät hiukset joita ei muutenkaan värjätä -> ponnari 24/7/365), nyppinyt kulmakarvoja kuukausiin (Frida Kahlo), harrastanut ihan omaa liikuntaa melkein ikinä toistamiseen raskauduttuani tai virkistänyt aivojani jotain satunnaisia kirjoja tai ennen vauvan syntymää nautittuina teatteriesityksiä lukuun ottamatta. Vaatetus on tyyliä pelastusarmeija, paitsi että vaatteet ovat ihan omiani. Ruokavalio koostuu kaikenlaisista nopeista hiilareista kuten vaalea leipä ja pasta, suklaasta ja Pepsi Maxista. Näin karrikoiden.

Mies on itsekin todennut olevansa vähän samassa jamassa itsensä kanssa. Miehet tosin ovat siitä onnekkaita olentoja, että heistä itsensä hoitamattomuus ei loista ihan niin kauas kuin naisista, näin yleistäen sanottuna. Mutta ihan jo fyysisen hyvinvoinnin takia hänkin haluaisi tehdä suunnanmuutoksen elintavoissaan.

Niin, se parisuhde. Meillä ei ole harrastettu romanttisia kynttiläillallisia jousikvartetin säestämänä varmaan vuoteen. (Ei sillä että niitä nyt ylipäätäänkään olisi, mutta you get my point.) Toissapäivänä kyllä söimme sushia kotona, Leijonapoika oli mummolassa yötä, ja Pikkuveli makoili viltin päällä ruokapöydällä ja piereskeli kovaäänisesti syömäpuikkojen kalinan tahtiin. Meidän molempien tekisi mieli päästä jonnekin, haaveilemme yhteisesti hotelliyöstä jossain niin kaukana, ettei kotiinpaluu olisi edes teoriassa mahdollista jos lapsenvahdilta loppuvat keinot kesken. Minä haaveilen iltamenoista, kuten konserteista ja pitkistä illanvietoista hyvässä aikuisseurassa. Haluaisin kaupunkilomalle miehen kanssa kahdestaan. Haluaisin saada nukkua niin pitkään ja niin usein, että kroppa palautuisi kokonaan. Siihen ei yksi yö tai edes viikko auta. Että olisin pirteä, energinen, tehokas, oma-aloitteinen ja aikaansaava. Että lihakset vetreytyisivät, väsymyksen aiheuttama sietämätön makeanhimo hellittäisi ja naamasta katoaisi kireys, harmaus ja juonteet. Jaksaisinko sitten kuntoilla, sheivata, nyppiä, meikata, föönata ja kihartaa? Ehkä. (Ja selvennyksenä siis, että mies ei tällaista minulta vaadi, vaikkakin kyllä varmaan ilahtuisi, ja minäkään en pidä em. toimenpiteitä välttämättöminä naiselle jos ei naisesta siltä tunnu. Mutta haluaisin kuitenkin itse olla ihan vimpan päälle laitettu edes joskus.)

Miten muut tekevät sen, että sotkuinen koti ja univelka eivät ole esteenä kututunnelmaan virittäytymiselle? Kuinka otetaan aikaa sille latautumiselle, jonka jälkeen voisi alkaa taas spontaanisti haluta seksiä ja keksiä miehen kanssa muitakin yhteisiä puheenaiheita kuin lapset ja kauppalistat? Kenellä on sellainen tilanne, että superenergisen kolmevuotiaan ja tissiposken vauvan saa samaan paikkaan hoitoon koko illaksi? Pienemmän yökyläilyyn on varmaan vielä matkaa, mutta iltahoito tulisi jo kai kyseeseen.

Missä vaiheessa alkaa tuntua siltä, että ohjeistaminen, pakkaaminen, valmistelu, maidon pumppaaminen, kiireinen laittautuminen ja koko pahuksen lähtösählinki oikeasti ovat muutaman vapaan tunnin väärti?

Meillä on miehen kanssa oikeasti hyvä parisuhde ja uskon että se kestää näiden vähän vähemmän romanttisten vuosien läpi jos ei horjumatta niin ainakin kaatumatta. Mutta nyt aletaan olla niin syvällä täällä lapsiperhearkipoterossa, että kohta happi loppuu. Pitäisi päästä siihen entiseen elämään, jossa ajatus kulki kirkkaasti, mihinkään ei kolottanut, rinnat eivät täyttyneet kipeästi maidosta ja jossa oli mahdollisuus tehdä spontaanisti juuri sitä mitä huvittaa. Roihuavin liekki ei ole tähän lapsiarkeen sammunut, olemme olleet yhdessä jo pitkälti toistakymmentä vuotta eli alkuhuuma on muisto vain, mutta kyllä sitä pientä perhosta mahanpohjassa oli aina silloin tällöin.

Äidin rooli on mitä ihanin ja nautin siitä, nautin suloisista lapsistani ja kyllä mammayhteisöön soluttautuminenkin on käynyt ihan kivasti. Haalarivertailut, vaatekutsut, päiväunirytmit, maitoiset harsot, kaikki tuntuu nyt kuitenkin ihan omalta. Toisin kuin mies, joka käy päivisin töissä ja toteuttaa siellä ammatillista itseään, minulla on äidin rooli jatkuvasti päällä. Ilman vauvaa en ole ollut muutamaa tuntia kauempaa pois kotoa, ja siinä ajassa on aika haastavaa päästä takaisin Itsenäisen Uranaisen moodiin. Välillä jossain kaukana tulevaisuudessa siintävä töihinpaluu tuntuu jopa pelottavalta, kun tämä äitielämä on kuitenkin tietynlaista kuplassa kellumista. Yritän ymmärtää miestä, että sillä on oikeasti aika rankkaa töissä, mutta silti lasken ne kahdeksan tuntia ilmastoidussa hiljaisessa toimistossa miehen omaksi ajaksi. Sanomista tulee yleensä juuri siitä, kun miehen pitäisi töistä tullessaan saada "rauhoittua hetki" ennen kuin hän ottaa leikki- tai kotityövastuun itselleen. Wot? Rauhoittua? Sen aikuisseurassa vietetyn päivän jälkeen?

Toisaalta elän vähän kuin sellaisessa ajattomassa höttöisessä välivaiheessa, jossa asiat vain tapahtuvat minulle ja itse korkeintaan vaihdan vaippaa ja muistan lähteä ajoissa muskariin. Että lasten kanssa tää nyt vaan on tällaista. Toisaalta tunnen aika kipeitä vihlaisuja, kun tajuan että olen juuri sellainen äiti-ihminen joksi en koskaan halunnut muuttua. Koska kaikki esikoistaan odottavat äidit taatusti vannovat että ei tämä elämä niin kovasti muutu, kyllä meillä sitä kahdenkeskistäkin aikaa riittää ja parisuhteeseen panostetaan. Joopa joo.

Perheen perustaminen on tietysti yhdenlainen satsaus parisuhteeseen, koska mikään muu tuskin hitsaa kahta ihmistä yhteen niin kovasti kuin lapset. Siinä näkee toisesta ja itsestään aika mustiakin puolia ja oppii elämään niiden kanssa ja hyväksymään toisen (ja itsensä!) melko pitkän vikalistan kanssa. Ilman lapsia samanlaista menoa tuskin kukaan katselisi pitkään. En tietenkään odota että parisuhde olisi ilman lapsia tai niiden kanssa kuin Kauniista ja rohkeista. Haluaisin vaan takaisin sen "mies ja nainen" -fiiliksen tämän "äiti ja isä" -meiningin tilalle. Ensimmäisen lapsen jälkeen tuo intohimon palauttaminen parisuhteeseen luonnistuu, ainakin meillä luonnistui, ihan hyvin, ja siitä tuloksena onkin se toinen lapsi. Mutta nyt... No, kolmatta ei meille tule! Imetys on myös asia, joka kohdallani huolehtii libidon lamaannuttamisesta. Normaalin kuukautiskierron palautuminen ja imetyksen loppuminen saavat taas kropan hyrräämään ainakin kerran kuussa. Loput pitäisikin sitten hoitaa tuon yläpään kautta, ja siinä on haastetta kerrakseen.

Joku voisi sanoa että mulla on asenneongelma, että en haluakaan hoitaa itseäni enkä parisuhdettani. Voi olla. Mutta pitääkö sen hoitamisen tuntua vastenmieliseltä? Minusta ei. Osan näistä ei-otollisista olosuhteista korjaa aika (lapset kasvavat, asuntolaina lyhenee...) mutta toki tämä itsestään huolehtiminen on ihan itsestä kiinni, ainakin ison osan aikaa. Sairastelujen yms. armoilla mennään autopilotilla tunti kerrallaan. Tuntuuko kaikista muistakin samanlaiselta?

Tällaisia pohdintoja olisi kiva lukea toisistakin blogeista, jos joku uskaltautuu avaamaan sisintään.

9 kommenttia:

  1. Parisuhde on vauvavuonna kyllä melkoisella lepotauolla mutta minusta se on luonnollista. Mutta siitä kannattaa puhua miehen kanssa, eikä jäädä yksin aatteinensa tai tulee kaikenlaista turhaa. Nopeasti ne lapset kasvaa ja sitä yhteistä aikaa löytyy taas arjessa.
    Uskallanko sanoa, että otahan jo omaakin aikaa ja keksi jotain just sinua kiinnostavaa, kodin ulkopuolella ja yksin :)! Kerran viikkoon vähintään, blogiäidin määräys. Vauvelillakin alkaa olla jo ikää :), isi pärjää sen tovin hyvin!
    Nimim. En osaa ottautua itse pelkällä ilolla edes tulevaan just the two of us reissuun, vaikka tiedänkin että sellainenkin jo tässä vaiheessa elämää vois tehdä ihan hyvää, huoh. No katsotaan miten käy, yrittää pitää aina :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Ja siis kaiken kertoo se, millä tahdilla kerkeän näihin kommentteihin vastaamaan... Ihanaa kun jaksat kommentoida!

      Juu olen samaa mieltä että kaikenlainen säätö vauvavuoden aikana kuuluu asiaan eikä siitä pidä niin hirveästi stressata. Mutta nyt ollaan vähän niin kuin siinä pisteessä, että jotain tarttis tehdä muta toimeen ryhtyminen on vaan niin työlästä ja vastenmielistäkin, vaikka tavoite on kyllä oikein mieluinen.

      Kyllä mä illanviettoja kavereiden kanssa saan järjestettyä, eli muutama tunti poissa kotoa järjestyy. Mutta yhtaikaa miehen kanssa, se onkin jo eri juttu. Ja onhan se totta, että sen ihan omankin ajan ottaminen on vähän vaikeaa kun on tämmöinen luonne että tiskikone ja pyykkikone pitää saada käyntiin ja seuraavan päivän ostoslista suunniteltua ennen kuin voi hieman levähtää. Ja silloin kello on jo paljon ja ulkona pimeää. Mies kyllä voisi nämä joskus tehdä, mutta hän tekee jo aika paljon muitakin kotitöitä eli en minä täällä ihan hellan ja vaipparoskiksen välissä ole.

      Kuulostaa niin ihanalta tuo teidän kahdenkeskinen reissu! Nauti, noin isot lapset pärjää ilman muuta!

      Poista
  2. Kiitos jälleen mielenkiintoisesta tekstistä!
    Näin yhden pian kolmeveen pojan äitinä en täysin pääse samastumaan tilanteeseesi, mutta yritän ;) Tuli mieleen, että mitä jos ottaisit illan itsellesi; lähde yhden/muutaman ystävän kanssa syömään ja drinkille. Laittaudu nätiksi ja nauti ajasta ilman lapsia. Isä voi hoitaa pienokaiset kotona.
    Vaikka vanhempien keskinäisetkin hetket ovat toki tärkeitä, voisi fiilistä kohottaa jo se, että saat olla illan prinsessa ilman prinssiä (prinssejä!) :) Lastenhoito sujunee helpoiten isältä, eikä sinunkaan tarvitse stressata illan aikana, miten hoitokuviot sujuvat. Hauskanpito ja nauraminen ystävien kanssa on (lähes?) yhtä tärkeää kuin puolison kanssa. Kyllä te vielä kahdestaankin ehditte!
    Suhteenne vaikuttaa tosiaan vakaalta, enkä usko sen tähän toiseenkaan vauvavuoteen kaatuvan. Nyt tilanne on mikä on ja sen kanssa on elettävä. Jos kaikilta osin ei tunnu hyvältä jättää pientä vauvaa ulkopuolisen hoitoon, älä jätä. Teet minkä pystyt ja muistutat itsellesi, että muutama tunti poissa lasten luota tuo varmasti monta iloista lisähetkeä arkeenne. Kyllä se kuuluisa oma aika vaan on tärkeää!
    -tintti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! :)

      Yhden lapsen äitinä oli kieltämättä erittäin paljon helpompaa... Vaikka en tästä kuopuksesta ikinä luopuisi.

      Ongelma onkin vähän se, että ei enää oikein huvittaisi lähteä yhtään minnekään. Haluaisin vaan jotenkin taikaiskusta muuttua pirteäksi ja nätiksi ja hyväntuuliseksi, se sellaiseksi muuttuminen omien toimien kautta on työlästä... Joo, vali vali, tiedän. Onneksi on nyt kalenteriin buukattu sellaisia menoja jotka oikeasti houkuttavat ja joista ei oikein edes voi kieltäytyä. Loistavaa seuraa illanviettoihin ovat äitikaverit - ei tarvii selitellä miksi pitää ehtiä kotiin kahden lapsen iltatoimille tai miksi ei uskalla ottaa kuoharia kun se kuitenkin kuohauttaa maidot tulvimaan yli paidalle.

      Mutta kyllä tämä tästä!

      Poista
  3. I hear You! Kuvasit ihan sen kaiken, mikä tähän ralliin liittyy, mitä kaikki pohtii ja ikävöi.

    Meillä on kohtuullisesti mahdollisuuksia irrottautua yhteisiin juttuihin. Meillä olisi myös mahdollisuus tehdä omia juttuja, mutta se on aina pois kaikkien yhteisestä ajasta. Välillä jaksaminen ja asioiden järjesteleminen on vaikeampaa kuin se lähteminen. Parisuhteen "hoito" ja petipuuhat on mappi ö-ssä ja niitä kiritään lomilla ja hetkittäisinä vapaahetkinä.

    NIin se vaan menee. JOs joku hanskaa itsestä, toisesta, lapsista, perheestä huolehtimisen, itsensä sivistämisen, kunnosta huolehtimisen, mahdollisen työn ja ystävät lasten ollessa pieniä, nostakoon käden nyt ylös! Mun mielestä se ei ole mahdollista ilman 24/7 kotiapua oli se sitten anoppi tai palkattu vahti.

    Yritän ajatella, että aika aikaansa kutakin. Vuoden päästä on jo oikeasti helpompaa teilläkin jättää mukeloita hoitoon ja ottaa sitä aikaa. Meillä vasta vuoden päästä helppoa onkin! JA siitä eteenpäin homman pitäisi vain helpottua. Lapsia on helpompi jättää, niillä on kavereita jne.

    Hankaluus jatkossakin on se (siis meillä) jos hoitoapua ei ole luonnostaan. Silloin on parempi virittää verkot kuntoon ja löytää luottohoitaja.
    Meillä hoitoapua on miehen vanhemmista juuri nyt, mutta he vanhenevat ja sanotaan, että viiden vuoden päästä me ei lähdetä yhtään mihinkään kahdestaan ilman palkattua apua.

    Niin että tuntuu ihan samalta. Siinä se olikin tiivistettynä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä sen sanoit. Mulla pitäisi olla ylimääräinen vaimo ;-)

      Kunhan menen töihin niin sitten otamme siivousapua, mutta sitä ennen menoerä on meille vähän liian iso satsaus. Mummoista on meille paljon apua ja siitä olemme kovin kiitollisia. Mutta ennen kuin tämä valvominen ja ihan tolkuton säätö joka arkiaskareen kanssa vähenee, oma vireystila pysynee melko matalalla ja näillä mennään.

      Tiedän että vauvavuosi on oikeasti lyhyt. Puolet siitä on jo ihan pian takana. Ja kunhan saan tissini vain omaan käyttööni, olo helpottuu ihan takuuvarmasti paljon.

      Teillä on kyllä aikamoista rallia miehesi työn ja kaukana olevien mummojen kanssa. Nostan hattua että jaksat tässä kaikessa arjessa vielä blogatakin. Multa se tuppaa usein jäämään, kun en vaan illalla viimeiseksi enää jaksa istua koneella. Pitäisi mennä töihin että pääsee useammin someen!

      Pidetään nämä sose- ja kakkatahraiset liput korkealla!

      Poista
  4. Tosi hieno teksti, samoja ajatuksia täälläkin (esikoinen 1v10kk ja kuopus 2kk). Ruokavaliosta, väsymyksen aiheuttamasta makeanhimosta, homssuisuudesta, oikestaan ihan kaikesta tunnistin oman tilanteeni. Petipuuhista oon ajatellut, että pitäisi laittaa säännöllinen aika kalenteriin huvittaa/väsyttää tai ei (ihan sama onko romanttista, mutta pysyisi edes muistissa, miten toisen lähellä ollaan), mutta vielä en ole siihen kyennyt :) Tekisi mieli kommentoida syvällisemmin, mutta sain juuri molemmat lapset unille, enkä tiedä kauan tätä iloa kestää joten menen nyt keittämään itselleni kupillisen kahvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Petipuuhista vielä, että musta on jotenkin lievästi kieroa harrastaa seksiä samassa huoneessa vauvan kanssa. Siis eihän se vauva mitään mistään ymmärrä ja nukkuukin vielä, mutta silti... Lievä threesome-tunne.

      Täytyykin käydä sun blogia lueskelemassa kun ehdin. Kiva kun kommentoit!

      Poista
    2. Heh, sama threesome-tunne on välillä mullakin :)

      Kivaa, tervetuloa! Toivottavasti ehdit jonkun kommentinkin jättämään merkiksi käynnistäsi!

      Poista

Anna tulla jos siltä tuntuu.